Programın Tanıtımı
Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümü Yaşlı Bakımı Programı 2022-2023 eğitim öğretim yılında 30 kişilik kontenjan ile açılmış olup, aynı öğretim yılı içerisinde öğrenci alımına başlamıştır. Bu program, iki yıllık ön lisans eğitim-öğretimi kapsamaktadır.
Dünya genelinde 65 yaş ve üzeri nüfus son yıllarda beklenenden daha hızlı bir artış göstermiş ve bu artışın sağlık bakım hizmetleri, ekonomi, toplumsal sistemler dahil olmak üzere pek çok alanda yansımaları olmuştur. Yaşlı nüfusun artması, ortalama yaşam süresinin uzaması, geleneksel aile yapısının çekirdek aile yapısına dönüşmesi vb. etkenler yaşlı bakım hizmeti açığının oluşmasına neden olmuş ve yaşlı nüfusa sunulan sağlık ve bakım hizmetinin kalitesini son derece önemli hale getirmiştir. Dolayısıyla yaşlı bireylerin yaşlanma ile ortaya çıkan fiziksel, ruhsal ve sosyal yetersizliklerinin azaltılmasını sağlamak amacıyla tıbbi ve sosyal bakım hizmeti verebilecek ara eleman ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu kapsamda programın amacı yaşlı bireylerin gereksinimlerini yerine getirebilmek için yaşlının temel özelliklerini bilen, yaşlının psikososyal gereksinimlerini karşılama becerisini kazanan, yaşlı bireylerin sağlığının korunması, sürdürülmesi ve geliştirilmesine katkı sağlayan, yaşlı bireye bütüncül şekilde yaklaşan, ekip iş birliği içerisinde çalışarak gerekli tıbbi ve psikolojik ortamları hazırlayan ve sunan meslek elemanları yetiştirmektir.

Mezuniyet Koşulları
Programdan mevcut olan toplamda 120 AKTS kredilik derslerin tümünü ve 30 iş günü yaz stajını başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması yükümlülüğünü yerine getiren öğrenciler mezun olabilir. Programı başarı ile tamamlayan öğrenciler ‘’ Yaşlı Bakım Teknikeri Ön lisans Diploması’’ derecesi almaktadır.

Mezunların İstihdam Alanları
Programdan mezun olanlar; yaşlı bakım hizmetlerinin yürütüldüğü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı alanlarıyla ilgili birimlerde, belediyelerde, hastanelerde, özel, vakıf ve devlet huzurevlerinde ve yaşlı bakımevlerinde, güçsüzler yurdunda, yaşlılar için gündüz merkezlerinde, hospice (terminal dönemde bakılan yaşlı bakım evi), sağlık birimlerindeki yaşlıya yönelik uygulamalarda, palyatif bakım birimlerinde, evde bakım hizmetlerinde, UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda, yaşlının evini düzenleme, korumalı meskenler gibi hizmet veren yerlerde uzman gözetiminde çalışabilirler.

Dikey Geçiş Olanakları
Yaşlı Bakımı ön lisans programından mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olurlarsa Beslenme ve Diyetetik, Gerontoloji, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ve Hemşirelik lisans programlarına dikey geçiş yapabilir.

SOSYAL MEDYA

   

MEZUN PORTALI

KALİTE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ

 
 

SHMYO TANITIM FİLMİ