Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) önderliğinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı sağlık, sosyal, çevresel ve ekonomik sorunlara karşı yürütülen mücadele kapsamında tüm dünya ülkelerinde her yıl 31 Mayıs günü "Dünya Tütünsüz Günü" olarak kutlanmaktadır.

31 Mayıs 2023 Dünya Tütünsüz Gününde; tütün ürünlerinin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerin yanısıra tüketilen suyun miktarının kuraklığa olan etkisine de dikkat çekmek hedeflenmiştir. Yapılan araştırmalar dünyada yaşanan en önemli sorunlar arasında iklim değişikliği ve kuraklığın olduğunu göstermektedir. Tütün üretiminde kullanılan çok miktarda pestisit, gübre ve kimyasal; tehlikeli ve kirletici maddelerin suya ve toprağa atılmasına neden olarak tarım arazilerinin verimliliğini önemli ölçüde azaltmaktadır. Tütün ürünlerinin ekiminin verimli tarım arazilerine yaptığı olumsuz etkilerin dışında tüketilen suyun miktarı nedeniyle de kuraklığa etkisi yadsınamaz.

Tütünün yetiştirilmesi esnasında yaşanan arazi verimliliği düşüklüğü, kuraklık gibi olumsuz etkilerin dışında çevreye atılan izmaritler nedeniyle orman yangını, deniz kirliliği, temiz gıdaya ulaşım, su ve çevre kirliliği gibi etkileriyle canlı yaşamına zarar vermektedir. Bu sebeple tütünün üretiminden başlayıp tüketimine kadar devam eden süreçte tütün ürünlerinin toprak, su, çevre ve son aşamada insan sağlığı üzerindeki etkileri düşünüldüğünde, sigarayı bırakarak öncelikle kendi sağlığımıza, daha sonra çevremize ve geleceğimize yatırım yapmalıyız.

Bu bağlamda Şanlıurfa ilinde sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Viranşehir, Akçakale ve Suruç Devlet Hastaneleri ile Eyyübiye İlçe Sağlık Müdürlüğünde bulunan Sigara Bırakma Polikliniklerine davet edilmektedir.

 
"İZMARİT DEĞİL TOHUM AT"

"ZEHİRE DEĞİL GIDANA VE GELECEĞİNE YATIRIM YAP"

SOSYAL MEDYA

   

MEZUN PORTALI

KALİTE YÖNETİM BİLGİ SİSTEMİ

 
 

SHMYO TANITIM FİLMİ